Og i morgen er jeg væk

En legendarisk bombemand på flugt fra et nordirsk fængsel, det engelske efterretningsvæsen, MI5 og en forbitret politimand sparket ud af kriminalpolitiet på en falsk anklage. Det er hovedingredienserne i denne tredje Sean Duffy-roman, som når sit dramatiske klimaks i bombeattetatforsøget mod Magaret Thatcher i Brighton 1984.

Adrian McKinty deltog i Krimimessen i Horsens i marts. For dette tredje bind i Sean Duffy-serien modtog han Ned Kelly Award for årets bedste krimi.

Bogen er oversat af Søren K. Barsøe.


Forfatter: Adrian McKinty
Antal sider: 350
Udgivelse: Sep 28, 2018
Pris: 300 kr.
ISBN: 0

Omtale

Og i morgen er jeg væk

"Irsk krimi leverer skarpe skud og flot slebne replikker
Adrian McKintys nyeste om strisseren Sean Duffy er hans hidtil bedste i serien.

"Han var hujende amoralsk og foragtede samtlige sider i Nordirlands nytteløse relligionskrige. For ham var nationalisme en giftig bagskid fra det nittende århundrede, og jo før folk begyndte at tænke på sig selv i stedet for fædrelandet, jo bedre".
Sådan hedder det både kontant og kynisk om sjoveren og spindoktoren, men også sympatiske Lee McPhall. Det synes i hvert fald den irske forfatter Adrian McKintys hårdtslående, hårdkogte, hashrygende og jegfortællende antihelt, strisseren Sean Duffy med en broget smag i alskens musik fra Brahms til Beatles. Her over midten i McKintys nyeste på dansk, 'Og i morgen er jeg væk', hvor Duffy fra at være faldet i britisk unåde pludselig samles op af det engelske efterretningsvæsen i skikkelse af  den mystiske og enigmatiske Kate runden af angloirsk landadel.
Nu skal han kastes ind i den ovennævnte religionskrig mellem katolske republikanere og protestantiske royalister, The Troubles dengang i 1980'erne. Borgerkrigsagtige tilstande, som kanske kommer tilbage med Brexit.
Her er vi i Margaret Thatchers benhårde liberal-konservative regime med nedskæringer, krig og kriser og selvfølgelig eskalering af konflikten mellem Eire og England. En gruippe dødsensfarlige, fanatiske IRA-mænd flygter fra det berygtede Maze-fængsel. Alt tyder på en fordækt plan, hvor der pønses på et terrorkomplot aldrigfør set mage på de britiske øer.
Hovedmanden bag dette er en af Duffys skolekammerater fra barndommen. Nu skal han opspore denne for ikke stadigvæk at være frosset ude af politiet i Belfast og omegn. Han bliver nødt til at indgå en handel med sin fortid og det barndomsfolk, som indædt betragter ham som en forræder.
'Og i morgen er jeg væk' er helt klart McKintys mest ambitiøse i serien om en tough strømer stedt i det nordirske vadested og tidehverv. Det er også hans bedste, mest velskrevne med en fin balance mellem plotlæggelse og blotlæggelse. Mellem den virkelige historiske historie og fiktionens flamboyante version. Ovenikøbet tilsat det lukkede rums klassiske mysterium, en evergreen inden for genrens repertoire af komplicerede gåder og gordiske knuder.
Faktisk er denne del den bedste uden dog at overskygge det overordnede, at fange terroristerne, før det er for sent. Akkompagneret af den melankolske og nostalgiske melodi, hvor gælisk fortid og sprog flettes ind i de moderne tider, som smager bittert og besk for alle parter, protestanter såvel som katolikker.
Det hele ender, som det skal,hvor der skydes igennem med skarpe skud sekunderet af spidse og slebne replikker.
Trist folkemusik og elegiske toner som i et hvert irsk rekviem. Men spændende.

"

Bo Tao Michaëlis, Politiken

Og i morgen er jeg væk

"Kort om bogen
3. del af Adrian McKintys serie om kriminalassistent Sean Duffy, der er katolsk irsk politimand i et protestantisk domineret politikorps under den nordirske konflikt i 1980'erne. Til en bred gruppe af krimilæsere.
Beskrivelse
1984. En intrige har sendt Sean Duffy på en tidlig pension, men MI5 giver ham chancen for at vende tilbage. Han skal blot finde den berygtede IRA-terrorist Dermott McCann, som sidst er set i Libyen. Sean Duffy kender ham fra skolen, og han må derfor opsøge sit eget bagland for at finde svar. Ingen vil dog tale med ham, men hvis han finder den ansvarlige for en ung kvindes mystiske død i et aflukket publokale, vil hendes mor afsløre Dermott McCanns opholdssted.
Vurdering
Spændende og atmosfærefyldt krimi, som er helt sin egern pga. den nordirske baggrund. Sean Duffy er en antiautoritær hovedperson der, ligesom Harry Hole eller Axel Steen, altid roder sig ud i problemer med den øvrige politistyrke. Det er en helstøbt krimi, som får et ekstra lag når bombeangreb truer med at sætte en brat stopper for Duffys efterforskning. Adrian McKinty formår at beskrive den knugende stemning i 80'ernes Nordirland meget overbevisende.


"

Jens Rasmussen, DBC lektørudtalelse

Og i morgen er jeg væk

"Som i de foregående to bøger er milljøbeskrivelserne fra den nordirske elendighed eminent gode. Et enkelt eksempel fra side 235 må være på sin plads. Vi er i Belfast: "skeletterede biler, mænd med elefanthuer, mænd i kampuniform. Bål, bugten med en farve som te, bombetomter groet til med bregner og guldslør, lugten af benzin så frisk som nyslået hø, nedlagte telefonpæle, rovgriske unger, snoede faner over byens gader som en mægtig drage..." Man kan dårligt komme tættere på. Og når der så ovenikøbet er et stærkt plot, et broget og interessant persongalleri samt elementær spænding, så kan man ikke ønske sig meget mere."

Morten Kidal, Bogblogger.dk

Presse

Og i morgen er jeg væk
Pressemeddelelse