Alt det mænd er

David Szalay

Alt det mænd er

Ni mænd. Alle i forskellige livsaldre og forskellige økonomiske og sociale omstændigheder, alle væk hjemmefra, og alle forsøger de – i en forstad til Prag, ved en belgisk motorvej, i et københavnsk bladhus, i et lortehotel på Cypern – at forstå, hvad det vil sige blot at være i live her og nu. 

Gennem disse forskellige mænd forsøger David Szalay – som titlen siger – at indkredse ’alt det mænd er’. Og hans dom er deprimerende. De personer, vi møder, er alle optaget af stort set det samme, nemlig især kærlighed og penge (eller variationer heraf). De er alle grundlæggende ensomme og har en tendens til at drive lettere fortumlede gennem livet. Alligevel oplever vi på ingen måde personerne som usympatiske, og det skyldes, at Szalay beskriver dem helt uden fordømmelse og med en grænseløs ærlighed omkring begærets uforudsigelighed i alle dets former. Og så skriver han som en drøm og kan fremtrylle ømhed i næsten alle situationer. 

Alt det mænd er var i 2016 shortlistet til den fornemste pris i den engelsksprogede verden, The Man Booker Prize. 

Alt det mænd er er oversat af Jette Røssell

Udkommer 28. september 2018.


Forfatter: David Szalay
Antal sider: 405
Udgivelse: Sep 28, 2018
Pris: 300 kr.
ISBN: 978-87-999849-1-6

Omtale

Alt det mænd er

"Viden om mænd
Nogle bøger bliver simpelthen givet forsider, som man tror har til formål at skræmme læseren væk. David Szalays 'Alt det mænd er' (Forlaget Olga) er et eksempel på dét, men du skal ikke lade dig skræmme, for her er en blændende god bog, som du både kan fordybe dig i, lære noget af og ende med at forelske dig i. Præcis som når du møder en vidunderlig mand.
Og det er netop det, bogen handler om: 9 portrætter af den moderne mand,skrevet næste banalt og altid i nutid. Vi møder manden i hans forskellige aldre med forskellige bekymringer, udfordringer og glæder, men også med en klar og tydelig kønsidentitet og en kompliceret maskulinittet. Den kan næsten læses som et feltstudie eller som en forklaring på tusind af de spørgsmål man som kvinde kan være nødt til at stille sig selv. og samtidig er bogen en roman drevet frem af en motor af lige dele længsel og kraft. Jeg er vild med den. På trods af indpakningen,
5 hjerter."

Julia Lahme, Femina

Alt det mænd er

"Kort om bogen
Nutidige kosmopolitiske fortællinger om mænd på tværs af mange lande i Europa. Vi møder mænd i alle aldre, fra den unge interrailer til de ældre mere desillusionerede typer fra det gode borgerskab. For læsere af moderne samtidig europæisk skønlitteratur.
Beskrivelse
Bogen, som var nomineret til "Man Booker Prize", indeholder ni fortællinger hvis fællesnævner er kriseramte mænd. Historierne udvikler sig aldersmæssigt. Således møder vi den 17-årige interrailer, som får sin seksuelle debut, i bogens første historie og slutteligt møder læseren en 73-årig desillusioneret tidligere regeringsrådgiver. Ind imellem serveres bl.a. fortællingen om en selvmordstruet Oligark på sin Yacht samt en "Borgenlignende" historie om afsløringen af en dansk forsvarsministers utroskab. Historierne, som bevæger sig ubesværet henover diverse europæiske landegrænser, forsøger sammenlagt at indkredse, hvad moderne mandeliv er. David Szalay, f. 1974 i Canada og bosiddende i Budapest, debuterer på dansk med denne bog.
Vurdering
Originale, tankevækkende og skarpe fortællinger med et gran af sort humor. For den kvalitetsbevidste læser af den moderne europæiske fortælling.

Anbefales i 2 ex. til den almindelige størrelse bibliotek. Bogen vil i høj grad også appellere til den store kvindelige læserskare.
"

Henrik H Pedersen, DBC lektørudtalelse

Presse

Pressemeddelelse
Alt det mænd er