Hver for sig - og Gud mod alle

HVER FOR SIG - OG GUD MOD ALLE

 Oversat af Jørgen Herman Monrad

Den verdenskendte og grænsesøgende filminstruktør Werner Herzogs liv har været usædvanlig begivenhedsrigt. Hans velskrevne memoirer, som udkom på tysk i 2022 i anledning af hans 80 års fødselsdag, er langt mere end en genfortælling af hans liv. Ukonventionelle og følsomme, med en allestedsnærværende livslyst giver de en unik indsigt i et væld af dramatiske og bevægende episoder – et liv, som han med sine egne ord end ikke ville have kunnet filmatisere. Selv med over 50 film i bagagen. 

I Danmark er han mest kendt for filmene Grizzly Man, Aguirre, Nosferatu og Fitzcar­raldo. En instruktør, som gang på gang har sat sit eget og hele filmholdets liv på spil i halsbrækkende filmoptagelser, som for eksempel under forberedelserne til Fitzcarraldo at flytte et stort skib ind over et højt bjerg langt ude i junglen.

For nyligt sprang Werner Herzog ud som skønlitterær forfatter med den anmelderroste roman TUSMØRKETS VERDEN.

 Forfatter: Werner Herzog
Antal sider: 350
Udgivelse: Apr 19, 2024
Pris: 300 kr.
ISBN: 978-87-93805-85-9

Omtale

Hver for sig - og Gud mod alle

"

Hvordan ser verden ud, når civilisationen bryder sammen?  
Ifølge Werner Herzog er det ’Hver for sig og Gud mod alle’, som titlen lyder på hans nye selvbiografi, oversat til dansk af Jørgen Herman Monrad, der for Forlaget Olga følger op på udgivelsen af Herzogs roman ’Tusmørkets verden’. 
Selvbiografien er et bidrag til det samlede værk, der måske ikke byder på nyt for de nærmeste kendere, men vil stå som en stor, åben dør for de fleste andre…
Men har man ikke læst andet om Herzogs liv, er det bare om at stå på her: Det er en fascinerende rejse…
Det er skelsættende erindringsbilleder for Herzog, der i hele sit liv har haft et gennemgående projekt: at forstå hvorfor og hvordan civilisationer bryder sammen…
Det er en selvbiografi, der for størstedelen er fortalt meget lige ud ad landevejen, og ligesom med den seneste dokumentarfilm om ham, ’Radical Dreamer’ (2022), kan det synes lidt aparte, at en så stilistisk vovet kunstners eget liv skal fortælles konformt. 
Men ’Hver for sig og Gud mod alle’ byder på spændende indsigter i et liv, der i hvert fald i denne tekst er meget præget af Herzogs kunstneriske arbejde og væsentlig mindre af hans privatliv. Mest af alt føles det, som om dette skriftprojekt er en ældre Werner Herzog, der tager ejerskab over sin egen historie, samler sine ting og tanker. 


"

Kristoffer Hegnsvad, Politiken

Hver for sig - og Gud mod alle

"

I sin selvbiografi som udkom på tysk i 2022 i forbindelse med hans 80-års fødselsdag, fortæller han historier fra sit liv og giver et indblik i hvordan han arbejder med film. Opbygget tematisk kommer han bl.a. ind på sin hårde opvækst, venskaber, ægteskaberne, og fortæller anekdoter fra de mange filmproduktioner, hvor han ofte kompromisløse stil har det med at bringe ham og filmholdet i fare.
Velskrevne og interessante erindringer. Bogens force er de mange underholdende anekdoter, men under huden på den notorisk meget private Herzog, kommer man ikke helt.
"

Steffen Gordon Nielsen, Lektørudtalelse

Hver for sig - og Gud mod alle

"

I bogen fremmaner han hen over 350 sider 33 billeder fra sit liv (svarende til 33 kapitler), som vidner om hans følelsesmæssige opdragelse og moralske dannelse, hans kunstneriske vækkelse, hans families historie og de små og store formative øjeblikke i hans professionelle liv og virke som filmskaber.

 Man ville ikke kunne sige, hvad der præcist var hvad, for alle disse elementer flyder hos Herzog sammen på en måde, der gør bogen ikke så meget til autobiografisk sandhed som til ekstatisk sandhed – til et værk i sin egen ret. Hermed mener jeg ikke, at den læses som en bog fuld af løgn eller bare som autofiktion, men netop at det er en bemærkelsesværdigt på én gang generøs og velkomponeret fortælling om en mand, der tilsyneladende ikke dør, før han er klatret op til himlen.

"

Julie Gufler, Fri Kritik

Presse

Forsidefoto
Forfatterfoto