Mrs. Bridge

Evan S. Connell

Mrs. Bridge 

Med forord af Ida Jessen

 

Meget, meget morsom, ofte bevægende og trist og skrevet med en kompromisløs realisme, som man sjældent møder. For mig var Mrs. Bridge en åbenbaring: Jeg kan ikke anbefale den nok.

                                                                                                                                   Daily Telegraph

 

Romanen foregår i 1930’ernes og 40’ernes USA, som vi ser gennem øjnene på Mrs. Bridge. Hun tilhører borgerskabet i Kansas City, har tre børn og en venlig og velmenende sagførerægtemand.

 

Alligevel finder hun livet stadig mere forvirrende, og hun gribes af og til af en vag, urovækkende følelse af, at alt ikke er, som det skal være i hendes liv.

 

En fantastisk velskrevet, sørgmunter og skarpt pointeret roman, der fanger den moralske forvirring, tomhed og endda rædsel, der findes i et materielt trygt, men tiltagende meningstomt liv.

 

I sit forord til den danske udgave kalder Ida Jessen bogen: ”En indsigtsfuld, stilistisk dristig og på én gang cool og varm roman.”

 

Mrs. Bridge betragtes i USA som en af de klassiske romaner fra det 20. århundrede og har været en stor inspiration for forfattere som fx Jonathan Franzen. Den udkom første gang i 1959, og i 1969 udkom Mr. Bridge, hvor vi ser historien fra den anden side af ægteskabet. Mr. Bridge udkommer på dansk på forlaget Olga i foråret 2018.

 Mrs. Bridge er med på The Guardians liste over de 10 bedste åbningsscener i litteraturen.

Mrs. Bridge er oversat af Ib Poulsen

 


Forfatter: Evan S. Connell
Antal sider: 318
Udgivelse: Aug 24, 2017
Pris: 300 kr.
ISBN: 978-87-999194-3-7

Omtale

Mrs. Bridge

""Vildfaren velvilje
Efterhånden kommer man til at holde af Mrs. Bridge. Man irriteres over hendes imødekommenhed, får lyst til at give hende et kærligt spark bagi, men man bliver også rørt over alle de anstrengelser, hun gør sig for at skabe god stemning. Og man kommer til at tænke på kvinder, man selv har kendt, udstyret med en psykologisk radar, der opfangede mislyde, inden de blev til rigtige konflikter, og på mirakuløs vis druknede dem i velvilje...I glimt bliver Mrs. Bridge alligevel grebet af tvivl om altings sammenhæng, og gradvis vokser billedet frem af et menneske, som er faret vild i al sin elskværdighed."
"

Birte Weiss, Weekendavisen

Mrs. Bridge

"
Anmeldelse af Mrs. Bridge
 Jeg har en svaghed for den slags klassikere, og har alligevel aldrig fået læst netop denne før, på trods af at den for første gang udkom i 1959. Nu sidder jeg her, efter at have vendt sidste side, og begriber ikke, hvorfor bogen ikke før har været oversat til dansk.
Jeg synes, det er en utrolig fin bog, og samtidig en ret tragisk beretning om, hvordan der er alt for mange ting i livet, vi absolut ingen kontrol har over, ligegyldigt hvor desperat vi prøver at holde fast. Det er en historie om, hvordan man bliver revet med af livet, og hvordan man aldrig rigtig får ændret de hverdagsting og vaner man gerne vil. Det er realisme på præcis den måde det skal være: sjovt, smukt, skræmmende og trist.

Hvad der gør bogen noget særligt, er at den er fortalt fra Indias synspunkt. Hun er et forsigtigt og meget reflekterende menneske, og jeg er ikke altid enig med hende, men hvad ville også være det sjove i det? Selv de mindste og umiddelbart mest ubetydelige anekdoter i bogen er med til, at vi lærer hende lidt bedre at kende. Hun bliver fascineret af, og skræmt over folk og ting der er anderledes, i en grad at det går hen og bliver ganske underholdende, selvom man ikke altid helt kan lade være med at ryste på hovedet af hende. Hun finder det finurligt og interessant at møde mennesker der lever og ikke mindst tænker anderledes end hun selv – om end ikke for meget anderledes. 

Mrs. Bridge er i virkeligheden en ensom dame, hun er bare selv meget længe om at indse det. Faktisk opdager hun det alt for sent, og det er en af de ting der er så smukke og tragiske ved denne bog, som jeg fra starten af var helt forelsket i.

Alt i alt var jeg utrolig glad for bogen, og så er jeg selvfølgelig altid ekstra glad når bøger refererer til, og inkluderer, historiske navne og begivenheder. 


"

Patricia Østdal, http://læseheks.dk

Mrs. Bridge

"


Anmeldelse af Mrs Bridge
Det er så fin en roman. En delikat og nænsom menneskeskildring, der fortæller om en af livets stille og oversete eksistenser, som der ikke er ret mange forfattere der har beskæftiget sig med. Man skulle tro, at en historie om en hjemmegående husmor ville være dræbende kedelig. Men det er den ikke i dette tilfælde. Det er et yderst fintfølende og dybdegående portræt forfatteren får malet, ved hjælp at den meget korte og enkle, men samtidig meget ladede tekst.


Mrs. Bridge har alt det materielle hun kunne tænke sig her i verden og alligevel er hendes liv så ensomt og mangelfuldt. Hun er låst ubehjælpelig fast på grund af den hun er og hendes ønsker om hvordan familien skal fremstå i andres øjne. Som en følge her af oplever hun en voksende distance til resten af verden inklusive hendes egen familie. Det er en historie der hviler i sig selv og som åbenbarer små elementer af indsigt og overraskende udfald, uden de helt store faldballader og det kunne jeg rigtig godt lide.

Jeg synes det var en dejlig anderledes læseoplevelse, der på mange måder vandt mit hjerte. Nu glæder jeg mig rigtig meget til at læse Mr. Bridge, der udkommer til foråret 2018, hvor vi oplever det hele fra hans synsvinkel. Normalt er jeg ikke tilhænger af sådanne romaner der er gentagelser af en roman, bare fra et andet synspunkt, men i dette tilfælde er min nysgerrighed vakt.

Mrs. Bridge får 5/5 stjerner"

Birgitte Bach, http://bachsbooks.blogspot.dk

Mrs. Bridge

"Lektørudtalelse: Mrs Bridge
Materialevurdering
Kort om bogen
Amerikansk klassiker om det forbandet kedelige forstadsliv.
For alle voksne læsere.
Beskrivelse
1930'erne. Mrs. Bridge er Mr. Bridges hustru i alt sit væsen. Mens han er på arbejde til langt ud på aftenen - cirka hver dag af deres ægteskab - forsøger hun at opdrage tre børn og være med i de rigtige countryklubber - som hører hendes stand til.
På trods af velstand og "det rette" selskab grundkeder hun sig i sit liv. Romanen er bygget episodisk og tableauagtigt op omkring hverdagshændelser i Mrs. Bridges liv. Der er øjeblikke, hvor hun prøver at danne sig sine egne holdninger og gøre sit liv interessant, men det forsvinder igen og igen i hverdagskøren.
Vurdering
En klassisk satirisk repræsentation af middelklassen og dens ikke-problemer. Romanen har en fremtrædende plads i den amerikanske litteratur, der beskæftiger sig med middelklassen og forstadslivet. Livet som frue på denne måde virker måske altmodisch, men følelsen af livslede og ennui er dog universel. Forfatteren formår med sparsomme, men præcise strøg at fortælle en historie om en kvinde lige så meget mellem linjerne som på.
Til bibliotekaren
Kan klart anbefales."

Tina Schmidt, DBC lektørudtalelse

Mrs. Bridge

"En forstadsfrues navnløse fortvivlelse
"Der er grund til at takke det aarhusianske forlag Olga, fordi det nu udgiver den amerikanske klassiker "Mrs. Bridge" på dansk. Den triste roman går lige i hjertet, ikke mindst fordi den, som Ida Jessen påpeger i forordet, handler om noget grundlæggende menneskeligt...Hvilket skønt bekendtskab: "Mrs. Bridge" er formidabel. Den tilhører den klasse af romaner, som aldrig overlever sig selv, fordi temaet er evigt vedkommende...Mrs. Bridge kan læses som en før-kvindefrigørelsesroman, for den skildrer den kvinderolle, rødstrømperne gør op med, men romanen er meget mere. Den er en uendeligt forstemmende fortælling om at overhøre livet og miste sig selv."
5 stjerner


"

Henriette Bacher Lind, Jyllands Posten

Presse

Mrs. Bridge
Pressemeddelelse