Londonregler

LONDONREGLER er femte bind i Mick Herrons prisbelønnede serie om Jackson Lamb og hans team af udstødte spioner, kaldet Slagtehestene, i det britiske efterretningsvæsen.
En terrorgruppe kører ind i en fredelig landsby i Derbyshire og starter en massakre. Kort efter følger flere terroraktioner, og alle alarmlamper lyser rødt i hovedkvarteret for det engelske efterretningsvæsen, MI5 .
Samtidig, et sted i London, forsøger nogen at slå Roddy Ho ihjel. Hans død ville af hans kolleger ikke blive set som det største tab for menneskeheden, men Roddy hører til i Slough House hos Jackson Lambs lille flok af udrangerede spioner, som  trods interne kriser og splid passer på hinanden.
Så de går i aktion for at finde ud af, hvem der stræber Roddy efter livet, og i den proces bliver de igen opmærksomme på deres største kollektive styrke: At gøre en slem situation meget, meget værre.
I det kaos, der opstår, må de klamre sig til ét lille håb: At Jackson Lamb kender London Reglerne

Mick Herron modtog i 2021 Det Danske Kriminalakademis prestigefyldte Palle Rosenkrantz pris for romanen DØDE LØVER som bedste udenlandske thriller på dansk i 2020. DØDE LØVER er andet bind i Lamb-serien, der er karakteriseret ved knivskarp samfundssatire, sort humor og spændende plots.

Mick Herron opbygger en stadig større fangruppe her i landet,
og hver ny titel sælger bedre end den foregående.

Oversat af Allan Hilton Andersen


Forfatter: Mick Herron
Antal sider: 370
Udgivelse: Nov 4, 2022
Pris: 300 kr.
ISBN: 978-87-92805-57-6

Omtale

Londonregler

"Londonreglerne går kort beskrevet ud på at sørge for altid at dække egen ryg.
  Satire, ironi og underspillede udsagn bliver anvendt med frydefuld virkning i en Monty Python-agtig historie, der er en anelse mindre kompliceret end de forrige, men ellers indeholder alle de efterhånden værdsatte træk. De strækker sig fra Jacksons mildt udtrykt uappetitlige person over herligt farceagtige optrin til karrikaturer af politikere og medlemmer af de hemmelige tjenester, som må få John le Carré til at trække anerkendende på smilebåndet i sin himmel.
"

Lars Ole Sauerberg, JyllandsPosten

Londonregler

"Endnu engang er det en udsøgt fornøjelse at besøge Mick Herrons spionunivers. En ting er det spændende plot og den aktuelle satire, som er intelligent og gennemresearchet. En anden ting er de forrygende personer, der befolker fortællingen. Og en tredje ting, og måske den vigtigste, er det sproglige overskud og den sproglige opfindsomhed, som Herron leverer. Både i forhold til dialogerne og beskrivelserne, eksempelvis den måde, han lader læseren følge dagen, som var det en person, når vi introduceres til fortællingen, samt måden, han forholder sig til genren på, eksempelvis med begrebet "London regler", som er et nik tilbage til Carré og Smileys "Moscow rules". Man kan konstatere, at en moderne spionthriller ikke bliver meget bedre end her.
Fremragende."

Jacob Holm Krogsøe, DBC lektørudtalelse

Londonregler

"

Elegant sarkasme og politisk sladder i uforlignelig serie

Mick Herron leverer atter en britisk spionroman med vid og bid, godt plot, syrlig satire og flot sprog.

♥♥♥♥♥

Englænderne har via nazismen fået verden overbevist om, at vi tyskere er verdens mest kyniske folkefærd«, sagde en tysk ven til mig engang. »Men vi opfandt romantikken, velfærdssamfundet og folkevognen. Englænderne kapitalismen, koncentrationslejre og klassesamfund. Imperialisme rimer immer på fascisme«.

Om min ven har ret, skal jeg lade stå ubesvaret.

Men den britiske politiske thriller med spioner og sligt har med Eric Ambler, Graham Greene, John le Carré, Julian Rathbone og Len Deighton givet tyskeren ret. Storbritanniens efterretningsvæsner har bag deres flamboyante James Bond-ydre været mere til Gestapo-metoder end grundlovsrettigheder.

’London regler’ er titlen på Mick Herrons seneste på dansk om spionchefen Jackson Lamb og hans uheldige helte, kaldet slagtehestene, der er blevet tilsidesat af MI5. Bogen accentuerer atter denne skjulte statsraison. En engelsk landsby bliver koldhjertet og professionelt angrebet af soldater, og 14 personer bliver dræbt. Problemet lander hos den nye chef for MI5, Claude Whelan, hvis vicechef, den tidligere detroniserede chef og en gammel kending i serien Diana Taverner, ønsker sine efterfølgere en brøler på størrelse med Big Ben.

Terror eller ugler i egen mose?

Samtidig, eller næsten, bliver en af Lambs agenter, den meget selvglade Roddy Ho, forsøgt myrdet med en bil, kun reddet af en lige så selvglad kollega.

Ind fra sin bedstefars sygeleje ankommer nu den standhaftige og stålsatte River Cartwright. Således er alle klar til aktion og til at finde ud af, om Ho nu også stræbtes efter livet, eller han blot var ude for en vanvidsbilist. Alt imens man på højt plan, brolagt med forfatterens meget oplagte og elegante sarkasme, snært kritik af Brexit krydret med politisk sladder og sex, undersøger massakren på landsbyen. International islamisk terror eller indenrigsugler i egen mose?

De slagtes én for én

Mick Herron har fortalt, at han hver gang i serien skaffer sig af med en af slagtehestene. Min mund er naturligvis lukket med syv segl om muligvis hvem i ’London regler’.

Men til gengæld har Herron et lille problem i et realistisk regi. Hvis disse slagteheste med den fjærtende og forfærdelige Lamb i spidsen i bind efter bind løser problemet og sågar redder kongeriget, hvorfor er de så stadigvæk tilsidesatte som umuliusser? Nok er de klodrianer, kokainmisbrugere, småkriminelle, neurotikere og gammeldags alkoholikere, men også imperiets døtre og sønner, som gør deres pligt med pli, ære og stiv overlæbe.

Well – indtil videre er serien uforlignelig, velskrevet og spændende om end lidt slentrende og snakkende.

"

Bo Tao Michaelis, Politiken

Presse

Pressemeddelelse