Svømmeren - og andre noveller

John Cheever (1912-1982) er en af de store amerikanske forfattere fra det 20. århundrede. Tre af hans romaner er udkommet på dansk, men ingen af hans noveller, hvilket er underligt i betragtning af, at de fleste litterære eksperter vurderer novellerne som toppen af hans litterære produktion.

Vi forsøger nu at råde bod på dette ved at udgive et meget fyldigt udvalg af The Stories of John Cheever, hans samlede noveller, som ved udgivelsen i 1979 ryddede bordet for alle de store amerikanske litterære priser, nemlig Pulitzer Prize, National Book Award og National Book Critics Circle Award.

Cheever er blevet kaldt ‘forstædernes Tjekov’, fordi hans noveller ofte foregår i forstædernes middelklassemiljøer, og et af hovedtemaerne er dualiteten i den menneskelige natur, nogle gange gestaltet som forskellen på en persons pæne og ordentlige sociale fremtræden og vedkommendes indre fordærv, andre gange som en konflikt mellem to personer, ofte brødre, som inkarnerer iøjnefaldende træk ved begge: lys og mørke, sanselighed og ånd.

Oversat af Søren K. Barsøe


Forfatter: John Cheever
Antal sider: 300
Udgivelse: Nov 26, 2021
Pris: 300 kr.
ISBN: 0

Omtale

Svømmeren - og andre noveller

"

Prisvindende amerikaner endelig oversat til dansk: Det er godt, virkelig godt skrevet

Inden den amerikanske romanforfatter og novellist, John Cheever, døde i en alder af 70 år i sommeren 1982, nåede han at vinde stort set alt, hvad der var – og stadig er – værd at vinde af litteraturpriser over there.

Det var især novellesamlingen The Stories of John Cheever fra 1978, der igangsatte lovprisningen af Cheevers litterære evner, som sidenhen har fået kollegaer og anmeldere til blandt andet, at kalde ham alt lige fra »forstædernes Tjekov« til at være »dekanen for den amerikanske novelle«, der skrev »med en fjerpen fra en engels vinger«.

Alt det og meget, meget mere, herunder Cheevers mangeårige, massive alkoholforbrug samt antydningen af et dobbeltliv i form af en hemmeligholdt biseksualitet, kan man læse om i forordet til novellesamlingen Svømmeren & andre noveller, der for første gang nogensinde præsentere et udpluk af Cheevers noveller i dansk oversættelse.

Og det er glædeligt. Ikke bare for den danske forfatter, Tonny Vorm, der har skrevet det føromtalte forord, hvori begejstringen over Cheever er til at få øje på, men også en glæde for alle os, der ikke kendte til Cheever i forvejen.

Fortjente lovprisninger

Der er nemlig tale om i alt 17 tekster, som hver og én så sandelig understreger, at hverken de førnævnte priser eller flotte lovprisninger er helt ude i hampen. For John Cheever skriver godt. Virkelig godt.

... måden hvorpå John Cheever kan skrue en beskrivelse – hvad end der er tale om beskrivelsen af en person, et sted eller en af forfatterens mange flue-på-væggen-iagttagelser af menneskelivet – sammen på, er markant og får læsningen til at gå som en leg.

Tag for eksempel indledningen til Kærlighedens geometri: »Det var sådan en regnvejrsdag sidst på eftermiddagen, hvor legetøjsafdelingen i Woolworth på Fifth Avenue er fuld af kvinder, der ser ud til at være blevet grebet i utroskab, og som nu er ude for at købe en gave til det mindste barn.«

Bum!

Og apropos plot-produktion, så er ovenstående faktisk ganske repræsentativ for forfatterens tilgang til indholdet af novellerne i samlingen. Altså, forstået på den måde, at Cheever konstant og uafbrudt indtager rollen som iagttager af sine medmenneskers gøren og laden, for derefter at folde det sete ud på papir i form af undersøgende skæbnefortællinger, der båret af overskud og nysgerrighed emmer af skarpsindig granskning af menneskets relation til sig selv og andre.

Og netop forfatterens take på datidens moderne mennesker, der desværre på mange måder minder ufattelig meget om nutidens, er, heller ikke uden humor.


"

Jakob Genz, Berlingske

Svømmeren - og andre noveller

"Det handler om at blive inviteret til de rigtige sammenkomster hos de rigtige mennesker. At socialisere og falde ind i omgangstonen, så naboerne ikke får noget at snakke om. Dette er for en stor dels vedkommende, hvad personerne i disse noveller slås med. I "Den mægtige radio" får et ægtepar anskaffet en radio, som transmitterer, hvad der foregår hos de andre familier. Tænk, hvis radioen også sender deres skærmydsler den anden vej! Og i "Farvel bror" er der ikke plads til broren Lawrence i familien, da han ikke agerer, som de andre forventer. Flere af novellerne ender med et afgørende opgør. Det er første gang et større udvalg af Cheevers noveller foreligger på dansk.

Alkohol og utroskab, tjenestefolk og pengeproblemer, forstæder og familiekonflikter. Cheever spidder den amerikanske forlorenhed med stor menneskelig indsigt. Det bliver en bid af den amerikanske historie og den amerikanske drøm, og sprogligt formår Cheever at mane stemninger frem, så det næsten er, som at være der selv. Godt forord af Tonny Worm"

Maria Guldager Rasmussen, DBC lektørudtalelse

Svømmeren - og andre noveller

"

ForstædernesTjekhov
Det ligger i tiden, at man ikke må generalisere. Enhver personlig erfaring er unik. Man ejer selv sin fortælling, og andre må ikke skrive om ens identitet. For få årtier siden var det helt anderledes. I USA er der en hel genre – forstadslitteraturen – der hylder det universelle og ikke det partikulære.
Note to reader, som de siger derovre: Husk navne som Richard Yates, J.D. Salinger og John Updike, når pendulet en dag svinger igen, og det er o.k. at skrive om typer. D’herrer var mestre udi den generaliserende forstadslitteratur og beskrivelse af eksistentiel tristesse i lyset – eller rettere: skyggen – af økonomisk fremgang i 1960’erne. Nok var der biler i carporten, cocktailfester i baghaven og store pools langs villavejene, men religiøse længsler og basale familie værdier var svære at indfri og opretholde i surburbia.
En af mestrene i genren er John Cheever. Han blev kaldt forstædernes Tjekhov og
vandt et hav af priser frem til sin død i 1982 og gled så ud i glemslen. Bliver han gen opdaget nu?
I England har den geniale forfatter Julian Barnes samlet et fortræffeligt udvalg af kollegaens noveller i bogen ”A Vision of the World”, og i Danmark kan man i
”Svømmeren og andre noveller” følge trop.
Det kan være sørgmodigt at se, hvor præcist Cheever punkterer den hvide amerikanske middelklassedrøm og pendlerlivet til storbyen, som man kender
det fra ”Mad Men”-serien. Men det er opløftende at se, hvor langt han presser den realistiske skriveform med sine fantasifulde indslag, der transcenderer den genkendelige hverdag derude i forstæderne.
Sidste novelle i det danske udvalg, ”Æblernes verden”, har en hovedperson, der  hedder Asa Bascomb. Kanske den nulevende Richard Ford har ladet sig inspirere til sin hovedperson Frank Bascombe? Ford er i hvert fald også en forfatter, der står i gæld til Cheever. Måske er det ikke så dumt endda at
turde generalisere?
Forstadslitteraturen efter Cheever har kastet stor kunst af sig, og nu kan man ved selvsyn se, hvordan efterkrigstidens modernitetskritik begyndte.
******
"

Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad