Lars Fa'en

Den antarktiske hvalfangst skabte et industrieventyr uden lige i Norge i 1920’erne og 1930’erne. Hvalfangsten skabte rigdom og store rederier, men hvalfangsten skabte også helteskikkelser, som i dag er totalt glemte. Den største stjerne var Lars Andersen, i folkemunde kendt som “Lars Fa'en”. I sin samtid havde han en næsten mytisk status som nationalhelt, og i medierne blev han omtalt som ‘eventyrdrengen’, ‘esset’, ‘matador’ og ‘verdensmester’.

Men så kom krigen.

 Lars Andersens renommé gik langt ud landegrænserne, og hans fald fra tinderne skulle også få internationale konsekvenser. Efter en dom for landsforræderi i 1946 flyttede Lars Andersen fra Norge og fik en hemmelig rolle i den argentinske præsident Juan Domingo Peróns planer om hvalfangst. Efter dette begav han sig ud på ‘røvertogt’ med den græske milliardær og skibsreder Aristoteles Onassis – noget som rystede og forandrede den internationale hvalfangst for altid.

 Lars Fa'en er et nuanceret portræt af et kontroversielt og myteomspundet menneske, en beskrivelse af, hvordan den hæmningsløse og ukontrollerede hvalfangst i mellemkrigstiden bragte flere hvalarter på randen af udryddelse og desuden et indblik i, hvordan industrien blev en del af det spegede stormagtsspil under og i årene efter anden verdenskrig.

Oversat af Knud Mahler


Forfatter: Mirko Stopar
Antal sider: 200
Udgivelse: Jun 18, 2021
Pris: 250 kr.
ISBN: 978-87-93805-44-6