Venskab på livstid - en røverhistorie

Rebellen PC og bankrøveren Kjelds veje krydses i 1970’erne i det socialpædagogiske kollektiv Sall, hvor man har fællesøkonomi, dyrker biodynamiske grøntsager og kvindernes bare bryster vipper i takt med hakkejernet. Kjelds livshistorie er fortællingen om omsorgssvigt, opvækst på institutioner, narko og fængsler, men han har en evne til at overleve i kraft af ukuelig humor og kreativitet.

 Fra kollektivet går turen til Nørrebro i København, kampen mod en forfejlet nedrivningspolitik, værtshusbesøg og damebekendtskaber. Og så tilbage til udgangspunktet Jylland, Aarhus, til kriminalpræventivt arbejde, Folkeværtshuset Æsken, den store kærlighed, Gnags, der slinger ned ad Vestergade, og aben Alfred, som elsker wienerbrød.

 Vi oplever PC og Kjelds op-, ned- og drukture – og et utal af vanvittige og skøre indfald og udfald, gøgl og galskab – men bogen er først og fremme en gribende beretning om et venskab – et venskab på livstid. Skrøner i bedste Jørgen Riel-tradition!

P.C. Asmussen er en velkendt person i Aarhus og bredt anerkendt for sit mangeårige arbejde som forstander – eller som han selv foretrækker at kalde sig: Cirkusdirektør – på Gøglerskolen, som han etablerede i samarbejde med Aarhus Kommune i 1989.


Forfatter: P.C. Asmussen
Antal sider: 344
Udgivelse: May 24, 2019
Pris: 300 kr.
ISBN: 978-87-93805-03-3

Omtale

Venskab på livstid - en røverhistorie

"En skrupskør røverhistorie
Den lovlydige af dem skulle få den kriminelle af dem på ret køl. I stedet blev de "Venner på livstid", hvilket er titlen på den røverhistorie, som pædagogen nu har skrevet om sin ven bankrøveren. romanen om gale rebeller og gode venner er indstillet til årets debutantpris.
...
Bogen er skrevet, fordi P.C. vist engang kom til at love Kjeld det, og fordi der i dag er brug for at advokere for "den skæve kreativitet, som Kjeld var ambassadør for", siger forfatteren:
"Der er en tilbøjelighed til i dag at marginalisere de skæve. Man overdiagnosticerer børn og unge, ja, mennesker i det hele taget", siger P.C. Asmussen, som jeg møder...
Han har skrevet sin blanding af erindringer, fri meddigtning og anekdoter til et samfund, der trænger til skøre indfald, kreativitet og i det hele taget noget mere Kjeld:
"Kjeld ville have haft meget dårlige vilkår i dag", vurderer P.C. Asmussen og taler om et system, hvor selv middelklassens pæne 13-tals-piger bukker under for pres.
"I sådan et samfund er der da slet ikke plads til folk som Kjeld. Og det er ikke bare synd for ham. Det er synd for os alle sammen, for vi går glip af en hel masse".

"

Anne Bech-Danielsen, Politiken

Venskab på livstid - en røverhistorie

"Ingen fest uden ondt i håret
For sjov. Lederen af Gøglerskolen har skrevet en underholdende, skæv ode til vennen, narkomanen og bankrøveren Kjeld. Og 1970erne.
Har vil ikke alle haft en gal ven? Jeg har, eller havde, de har det med at dø for tidligt.
PC Asmussen, mangeårig leder af Gøglerskolen i Aarhus, havde vennen Kjeld...De to, PC og Kjeld møder hinanden i begyndelsen af 1970erne i kollektivet Sall uden for Aarhus, hvor 21-årige Kjeld sættes i pleje efter at have tilbragt næsten hele livet på børnehjem og i fængsel...Det er et hårdt miljø, det socialpædagogiske, PC arbejder i. Volden lurer, mange drikker, men PC og hans sambo Pepso nyder livet...Så "let" omtales 1970ernes marxistiske overdrev, de opslidende husmøder, revolutionsgejsten, problemerne med fri sex og jalousi, og det ender da også med - efter mange vanvittige omveje og storslåede projekter - at PC får nok af livet ved den Røde Front og...nå jah, læs selv.
Hvis man vil have bekræftet sit syn på 68ernes liv som én stor fest med voldsomme tømmermænd og nedture, leverer PC Asmussen varen. Så underholdende og indimellem rørende, at man næsten hopper på den - siger én, der stod på sidelinjen og ikke holdt af revolutionsprædikanterne. Men gerne deltog i festen.
"

Bo Bjørnvig, Weekendavisen

Venskab på livstid - en røverhistorie

"

Lektørudtalelse

Materialevurdering

Kort om bogen

Da PC. og bankrøveren Kjeld mødes i det socialpædagogiske kollektiv Sall i 1970 bliver det starten på et livslangt venskab fyldt med store drømme og store udfordringer. Sympatisk roman med hjertet på rette sted, som med sine fine tidsbilleder henvender sig til en bred målgruppe

 

Beskrivelse

P.C. Asmussen er som mangeårig leder af Gøglerskolen en kendt person i Århus. Han har skrevet, hvad han selv kalder en røverhistorie, om sit eget liv, hvor omdrejningspunktet er venskabet med stofmisbrugeren og bankrøveren Kjeld. På trods af forskellige baggrunde og forudsætninger finder de bl.a. sammen i kampen for bedre vilkår for de svage i samfundet. Det sker gennem gøgl, happenings og en stor kreativitet. Men kan venskabet blive ved med at klare Kjelds fascination af stofferne

 

Vurdering

Det er en god roman, der i et til tider sprudlende sprog giver et levende indblik i de alternative miljøer i København, Århus og diverse kollektiver i 1970erne og 1980erne. Forfatteren har også et socialpædagogisk budskab som bliver formidlet på bedste vis. Men først og fremmest er det historien om et venskab på livstid, som lever og overlever

"

Michael Linde Larsen, DBC lektørudtalelse

Venskab på livstid - en røverhistorie

"

Jeg har aldrig været en flittig bruger af facebook, men det sker, at jeg pludselig tænker, at NU skal det være. Sådan har jeg det efter at have læst PC’s bog. Jeg har en sjælden lyst til at snakke om den - dele den med andre. Det er en helt usædvanlig bog, der kærligt og rundhåndet tager læseren med ind i en røverhistorie, der ligger så tæt på det levede liv, at man får lyst til at gå en tur i byen for at møde de mange karakterer, der dukker op i romanen.

P.C. ville være god at have med. I røverhistorien er det tydeligt, han kan se folk. Ikke bare se dem. Han sætter sprog på, så de vokser frem, så vi som læsere også kan se dem og genkende dem. Nogle gange sker det med et øgenavn, der hurtigt og præcist giver retning. Andre gange er der plads til en længere og grundigere beskrivelse. Der er plads til nuancer, og det bliver aldrig kedeligt.

Det må ikke forståes således, at P.C. sidder på tilskuerbænken og alene er en dygtig iagttager. Sådan er det slet ikke. Han er med til at skabe historien, og kan formidle det, som er med til at gøre det til netop en historie. Der er plads og rum til at inddrage den usikkerhed og tvivl, som er en del af livet. Røverhistorien bliver aldrig patetisk eller selvsmagende.

“Jeg kravlede ud af sengen næste morgen, mine lunger peb som en utæt harmonika, snottet stod ud af næsen, og jeg var godt øm i håret.” Som citatet antyder, så har der også været dage og perioder, hvor det har været hårdt.

P.C.’s fortælleglæde er smittende, man bliver fanget ind af rytmen og det farverige fabulerende sprog. Man bliver smittet og får lyst til at supplere med flere historier. Denne røverhistorien finder sted i de sidste årtier inden årtusindeskiftet - altså en periode som en del andre har forsøgt at bekrive og bedømme.
Indrømmet jeg er forført - det her er den bedste udgave. En historie om kollektiver og det fælles på godt og ondt - fyldt med en mængde sjove, skæve og vidunderlige eksistenser.

Tak til P.C. for indsatsen

"

Claus Jensen, Facebook

Presse

Pressemeddelelse
omslag